ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Ova nevjerojatna dijeta liječi i najzloćudniji tumor mozga: Saznajte što je ketogena dijeta

Brojna su istraživanja koja dokazuju kako je ketogena dijeta učinkovito sredstvo u borbi protiv tumora i raka. Posebno veliku učinkovitost ima u liječenju tumora mozga, odnosno najzloćudnijeg oblika raka mozga, a djelotvorna je i za niz drugih neurodegenerativnih bolesti što uključuje Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, traumatske ozljede mozga i moždani udar.
Dokazano je da prehrana s visokim udjelom masnoća i s niskim udjelom ugljikohidrata djeluje na stanice raka tako da ih izgladnjuje što spriječava njihov daljni rast i napredak. Ketogena dijeta utječe na mehanizme u energetskom metabolizmu mozga. Naime, u normalnim fiziološkim uvjetima mozak kao jedino metaboličko gorivo koristi glukozu. Kada je glukoza ograničena, mozak poseže za ketonskim tijelima za energiju – na primjer, slična se stvar događa kod terapijskog gladovanja kod ljudi.
Ketogeni način prehrane temelji se na procesu zvanom ketoza. Radi se o posebnom stanju organizma, koji je karakteriziran povišenom razinom ketona u krvi, do čega dolazi uslijed pretvorbe masti u masne kiseline i ketone. Do ove pojave dolazi kada organizam kroz određeno razdoblje dobiva vrlo male količine ugljikohidrata. Kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više promjena, tj. prilagodbi. Nakon otprilike 48 sati od početka ovog načina prehrane, organizam počinje koristiti ketone kako bi efikasnije koristio energiju skladišteno u masnim stanicama. Drugim riječima, primarni izvor energije za organizam prestaju biti ugljikohidrati (tj. glukoza), dok njihovo mjesto zamjenjuju masti, tj. masne kiseline. Zbog toga za vrijeme ketoze nije problem jesti hranu s većim udjelima masnoće, nego što bi se inače činilo razumnim. Za vrijeme ove dijete stoga i prevladava hrana bogata mastima i proteinima, a siromašna ugljikohidratima kako bi se stanje ketoze i održalo za vrijeme kada je potrebno. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini (i to prvenstveno na masnoći).

Godine 1995. provedeno je istraživanje na dvije djevojčice s tumorima mozga koji se više nisu mogli operirati. Obje djevojčice su odlično reagirale na ketogenu dijetu i nije im bila potrebna daljnja kemoterapija ili radioterapija što dokazuje da ova dijeta može smanjiti glikolitički energetski metabolizam kod tumora mozga.
Potrebno je biti oprezan kod ove dijete i paziti na unos namirnica. Terapijska učinkovitost ove prehrane je optimalna kada je omjer prehrambenih masnoća u odnosu na ugljikohidrate, odnosno proteine u omjeru 4:1. Zato trebate posebnu pozornost obratiti na izračun kod konzumacije namirnica.

Nema komentara:

Objavi komentar