ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Konstipacija ili zatvor: Uzroci i lečenje


Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje u kojem osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja


Konstipacija može biti akutna i pojavljivati se naglo i periodično ili kronična. Ponekad i malene promjene u prehrani mogu dovesti do ublažavanja problema. No, i konstipacija može biti u pozadini neke bolesti – kod osoba sa sindromom iritabilnog kolona mogu se naizmjence pojavljivati proljev i zatvor.

Uzroci

Konstipacija je najčešće uzrokovana niskim udjelom vlakana u prehrani, nedostatkom tjelesne aktivnosti, ali i dehidracija također mogu uzrokovati problem.

Stres i putovanja također mogu doprinijeti problemu konstipacije. Ponekad se u pozadini nalazi i određeno stanje ili bolest kao što je npr. trudnoća, sindrom iritabilnog kolona, hipotireoza, pojedini psihički i metabolički poremećaji. I lijekovi mogu uzrokovati zatvor crijeva. U prosjeku, konstipacija više pogađa žene no muškarce što sugerira da i hormonalna neravnoteža može također biti odgovorna za konstipaciju. Od lijekova, konstipaciju mogu uzrokovati antacidi (lijekovi za smanjenje kiselosti želučanog soka), diuretici, oralno uzeto željezo, mišićni relaksansi, neki analgetici (aspirin) antidepresivi, antihistaminici i betablokatori.

Lečenje

Najveći broj blagih akutnih konstipacija i opstipacija tretira se laksativima, sredstvima koja potiču pražnjenje crijeva od koji ih se veliki broj može kupiti bez recepta. Međutim, ne preporučuje se uzimanje laksativa kroz dulje vrijeme. Kronični zatvor se često može spriječiti ili liječiti pravilnim kombiniranjem prehrane i unosom više vlakana, žitarica, voća i povrća u prehranu, boljom hidratacijom (minimalno dvije litre tekućine dnevno) i tjelesnom aktivnošću.

Kao laksativi se mogu koristiti mineralne vode obogaćene magnezijem, preparati laktuloze, iritansi crijevne sluznice, čepići glicerina, klizme i propulzivi, Biljke sa sluzima (sjeme lana) kao i biljke sa antrakinonima (sena, krkavina, aloja) mogu djelovati laksativno.



Izvor: naturala.hr

Nema komentara:

Objavi komentar